Кутя з пшениці з медом

Більше рецептів в розділі Десерти.

Час приготування – 1 година 30 хвилин

Інгредієнти на 10 порцій:
зерна пшениці 2 склянки
вода 8 склянок
мед або цукор 1 склянка
родзинки без кісточок 150 г
горіхи рубані 1/2 склянки
мак 1 стакан

Приготування:

Пшеницю переберіть, промийте, висушіть в теплій печі або духовці. Коли пшениця просохне, збризніть її водою, пересипте в полотняний мішечок і товчіть макогоном (великий дерев'яний товкач) до тих пір, поки оболонка зерен не почне тріскатися. (Можна варити пшеницю і без попередньої підготовки, але в цьому випадку час варіння значно збільшується). Пшеницю промийте і замочіть в холодній воді на ніч.

Підготовлену таким чином пшеницю варіть на слабкому вогні 3 години, час від часу помішуючи і при необхідності підливаючи воду, щоб каша не пригоріла.

Мед або цукор залийте невеликою кількістю води, проваріть 1-2 хвилини.

Мак, обшпаривши 2-3 рази, розітріть в ступці.

Готову пшеничну кашу заправте маковою сумішшю, горіхами і родзинками, влийте медову суміш і перемішайте.

Щоб кутя зберігалася довше, не слід заправляти відразу всю кашу. Пшеничну кашу і приготовлену заправку зберігайте в холодильнику окремо.