Дріжджове тісто (безопарний спосіб)

Більше рецептів в розділі Тісто, коржі.

 

Інгредієнти на 1 кг тіста:
борошно - 4 стакани,
цукровий пісок - 2 столові ложки,
масло рослинне (маргарин) - 4 столові ложки,
яйце - 1 штука,
дріжджі - 20 г,
вода або молоко - 1,5 стакани,
сіль - 0,5 чайної ложки.

Приготування:

Перед замісом будь-якого виду тіста готують сировину. Молоко або воду підігрівають до 30-40 °С. Якщо борошно має нижчу температуру, то рідини підігрівають вище 40 °С, щоб температура тіста була в межах 30 °С. Дріжджі розводять у невеликій кількості води і додають, коли борошно буде частково змішано з рідиною.

У посуд для замісу тіста вливають розчинені заздалегідь сіль і цукровий пісок, яйця, дріжджі і замішують тісто з просіяного борошна протягом 5-7 хвилин. В кінці замісу додають розтоплений жир. Заміс тіста триває, поки тісто не перестане прилипати до рук.

Посуд з тістом закривають кришкою і залишають у теплому місці для бродіння на 3 години. За цей період часу роблять 2 обминання для видалення вуглекислого газу і перемішування тіста. Після обминання швидкість бродіння зростає. Тісто, що вибродило, збільшується в 2 рази, має приємний спиртовий аромат і пишну структуру.