Ромова баба

Більше рецептів в розділі Хліб, булочки.

 

 

Для тіста:

500 г борошна,

100 г цукру,

100 г масла або маргарину,

1 яйце,

2 г солі,

1 ст. ложка дріжджів,

150 мл молока, ванілін за смаком.

Для сиропу:

2 ст. ложки цукру,

2 ст. лож­ки води,

1 ч. ложка коньяку,

2 г ромової есенції.

Для помадки:

150 г цукру, 2 ст. ложки води.

Приготування:

Дріжджі розвести в підігрітому молоці, додати половину борошна, цукор і розміша­ти, щоб маса була однорідною. Накрити її серветкою й поставити в тепле місце на 2 год для бродіння. Під час бродіння опара має збільшитися в об’ємі в 2—3 рази.

У готову опару покласти цукор, ванілін, сіль, борошно й місити тісто доти, поки воно не буде відставати від стінок посудини. До­дати до тіста розтоплене вершкове масло або маргарин і продовжувати місити до одержан­ня однорідної маси. Накрити серветкою й знов поставити в тепле місце на 2 год. Під час бродіння тісто слід 2-3 рази обім’яти.

Тісто викласти на стіл, поділити на порції і покласти в змащені жиром форми. Коли баби підійдуть, поставити їх у духовку й ви­пікати при температурі 200-220 °С.

Охолоджені баби вийняти з форми, про­сочити сиропом і покрити помадкою.