Ватрушки із сиру

Більше рецептів в розділі Хліб, булочки.

Для тіста:

4 склянки борошна,

125 г вершкового масла або маргарину,

1/2 склян­ки молока,

2 ст. ложки цукру,

2 яйця,

1 ч. ложка солі,

40 г дріжджів.

Для начинки.

Сир, сметана, яйця, цукор, борошно.

Приготування:

Тісто приготувати безопарним способом. При безопарному способі приготування тіста всі компоненти замішують відразу. Дріжджі розводять у невеликій кількості рідини ('/2 склянки молока або води) з додаванням цукру (1 ст. ложка) і ставлять їх у тепле місце. Маргарин (або інший жир) нарізають шматочками, розтоплюють у великій каструлі (на 4-5 л) або краще в глиняному горщику, додають до нього цукор, що залишився, і сіль, помішуючи при цьому круговими рухами. Потім маргарин трохи охолоджують і змішу­ють з рідиною, що залишилася. Маса повинна бути теплою, але не гарячою.

Добре вимішане тісто поставити у тепле місце для піднімання на 40-60 хв, після чого його ретельно збити і знову поставити у тепле місце на 25-30 хв.

Після вистоювання готове тісто викласти на дошку і розкачати у довгий джгут, від якого відрізати невеликі шматки; потім шматки формувати у круглі кульки й ви­кладати на дошку, обсипану борошном.

Кульки з тіста (булочки) поставити у тепле місце на вистоювання на 15-20 хв. З вистояної булочки зробити товстий корж, посередині вдавити кінцем качалки або денцем невеликої скляночки поглиблення, в отримане поглиблення покласти сир, про­тертий з одним яйцем, сметаною і цукром. Ватрушки змазати маслом або яйцем і ви­класти на металевий лист, змазаний маслом.

Виткати ватрушки при температурі 220-240 °С протягом 15-20 хв.