Як готувати страви в горщиках

Більше рецептів в розділі Корисне для господині.

Як  готувати страви в горщиках

Керамічні горщики, які навчилися виготовляти понад 11 тисячоліть тому, в епоху неоліту, можна назвати універсальною посудом: у них можна і готувати смачні страви і зберігати продукти. Перші каші та супи були приготовлені саме в таких горщиках. Пізніше в них стали готувати страви з овочів, грибів, м'яса, субпродуктів і риби. Ароматні і соковиті страви, які готують в горщиках, є практично у всіх національних кухнях.

У великих горщиках місткістю від 1,5 літра і більше готують страви «для всієї родини», а в дрібних місткістю 500 мл і 200 мл (для жульєнів) - порційно.

Горщики можна поміщати не тільки в духову шафу, але і в мікрохвильовку (така кераміка повинна бути покрита глазур'ю зсередини і зовні, на ній не повинно бути візерунків з фарби, до складу якої входять метали), і в аерогриль (для цього підійдуть вогнетривкі керамічні горщики, покриті глазур'ю зсередини).

Найчастіше продукти не треба піддавати попередній теплової обробці: їх потрібно тільки нарізати і одночасно або один за одним, через якісь проміжки часу, викласти в горщики. У деяких випадках продукти попередньо відварюють або обсмажують на сковороді або в сотейнику на конфорці до напівготовності, а вже потім доводять до повної готовності в горщику.

Готувати такі страви - ​​одне задоволення: поставив горщики в духовку - і «забув» про них на найближчі кілька хвилин або навіть годину. Вам не потрібно буде перевертати продукти або постійно помішувати страву. Можна спокійно займатися своїми справами, в той час як «чарівний» горщик все приготує за вас. Та й ще й так, що пальчики оближеш: такі страви виходять дуже смачними - ніжними і соковитими. Суперсучасній каструлі далеко до звичайного бабусиного горщика, адже глиняний посуд має унікальні властивості.

Товсті стінки горщиків прогріваються рівномірно, їжа в них не вариться. Такі страви зберігають вітаміни і мінеральні речовини, а завдяки ніжній консистенції не подразнюють шлунково-кишковий тракт. Їх можна готувати з мінімальною кількістю жиру і навіть зовсім без нього, - ідеальний варіант для тих, хто піклується про свою фігуру і здоров'я!

Щоб страва вийшла особливо смачною і соковитою, попередньо потримайте горщики 15 хвилин у холодній воді. Деякі кулінари радять опускати їх у воду на цілу годину. Для чого це роблять? Щоб глина прошла вологою і менше «забирала» рідини з продуктів. У духовці волога буде випаровуватися, і за рахунок її циркуляції страви будуть готуватися, немов на пару.

А якщо страва занадто ароматна, її рекомендують готувати в горщику, що застелений пергаментом. Для приготування страв з різних продуктів (наприклад, з м'яса і риби) краще використовувати різні горщики, адже глиняний посуд добре вбирає запахи. Усунути неприємні запахи можна, помістивши горщики на 8-10 годин у воду з додаванням харчової соди.

Страви в горщиках готують в духовці (або в печі), а не на конфорках!

Щоб горщики не тріснули, ставте їх тільки в холодну духовку, найкраще - на нижню решітку. Такий посуд закривають кришками, фольгою або «кришечками» з тіста.

Щоб рідина не перелилася за край, не заповнюйте горщик до самого верху. Рідина, яку ви підливаєте, повинна бути гарячою, інакше горщик може лопнути. Страви в такому посуді готують при середньому нагріві духовки. А виймати горщик потрібно за 5-7 хвилин до того, як приготується страва: воно буде доходити в ньому ще кілька хвилин. Після того як виймете горщики з духовки, поставте їх на дерев'яну підставку або дошку (але не на холодну або занадто вологу поверхню ).

Як очищати і зберігати горщики
Горщики миють у теплій воді за допомогою щітки або губки, намагаючись не подряпати при цьому їх поверхню, а після обполіскують окропом. Не варто використовувати при цьому мило та інші миючі засоби, адже глина добре вбирає подібні речовини. Не слід також мити горщики в посудомийній машині.

Щоб очистити такий посуд від жиру, в неї наливають воду з додаванням невеликої кількості оцту, прогрівають горщики протягом півгодини в духовці, а після промивають. Потім горщики витирають і сушать на сонці, поклавши всередину папір. Зберігати такий посуд можна, накривши перевернутими кришечками або залишивши відкритими.