Чим небезпечне варення з кісточками

Більше рецептів в розділі Корисне для господині.

Як його краще готувати, зберігати, і чим небезпечне варення з кісточками? Варто зауважити що варення може стати потенційно небезпечним, якщо ви неправильно приготували або зберігали його.

В цьому списку на першому місці варення і компоти з кісточками. Справа в тому, що до складу вишневих, сливових, абрикосових ядер входить амігдалін.

Завдяки цій речовині ядра кісточкових мають терпкий аромат «амаретто». Під час ферментації амігдалін розщеплюється на бензальдегід, глюкозу і синильну кислоту. Ця кислота небезпечна для будь-якого організму, особливо дитячого.

Лікарі стверджують, що безпека варення з кісточками залежить від способу приготування. Класичний спосіб приготування, коли ягоди кип'ятять на слабкому вогні, - найбезпечніший. При кип'ятінні амігдалін не розщеплюється. Цього не скажеш про швидке варення, ягодах у власному соку, а особливо про настоянки і наливку. Якщо їх готують з вишень з кісточками, такі напої особливо небезпечні, адже спирт тільки посилює токсичні властивості.

Деякі господині намагаються не кип'ятити варення, щоб зберегти більшість вітамінів. Тут головне пам'ятати, що не можна зберігати такий продукт більше одного холодного сезону. Справа не тільки в синильній кислоті, яка поступово накопичується в варенні, але і в цвілі, яка може утворитися на поверхні. Така цвіль має канцерогенні властивості і проникає глибоко в банку. Якщо ви побачили цвіль на поверхні варення, викиньте його у відро для сміття. Не варто економити на здоров'я! Тепер ви розумієте чому небезпечне варення з кісточками.