Маринований буряк

Більше рецептів в розділі Консервація.

 

Інгредієнти:
буряк;
лимонна кислота;
перець чорний і духмяний перець горошком;
корінь імбиру.

Для заливки (на 1 л води):
оцет 9%-ий - 180 мл;
сіль - 40 г;
цукор - 40 г;
гірчиця в зернах - 12 чайної ложки.

Приготування:
Для початку нам потрібно вибрати міцні «бурячки» без вад. На поперечному зрізі не повинно бути білих кілець - такий буряк відноситься до кормового. Буряк ретельно миємо щіткою під проточною водою. Складаємо в каструлю, заливаємо холодною водою. Довівши до кипіння, зменшуємо нагрів, знімаємо піну і додаємо чайну ложку лимонної кислоти для збереження кольору. Варимо буряк до готовності, приблизно 1 годину.

Готовий буряк охолоджуємо під проточною холодною водою, чистимо і нарізаємо кубиками (якщо вам більше подобається - нарізуєте соломкою).

Далі готуємо маринад.  Всі складові маринаду змішуємо і доводимо до кипіння.

У той же самий час у підготовлені стерилізовані банки кладемо духмяний перець і чорний перець горошком (кількість - на ваш смак), тонкий шматок свіжого імбиру. Зверху кладемо підготовлений буряк. Заливаємо киплячим маринадом і накриваємо кришками. Стерилізуємо в киплячій воді: банки ємністю 0,5 л - 6 хвилин, 1 л - 8 хвилин.

Зручно використовувати банки ємністю 0,5 л: одна банка - 2 л супу чи борщу або 1 кг вінегрету.